Obligaties, iets wat vele beleggers in hun portefeuille hebben. Een obligatie is een grote lening, die in hele kleine stukjes is geknipt en door beleggers worden opgekocht. Deze leningen worden niet alleen uitgegeven door bedrijven, maar ook landen geven obligaties uit, genaamd staatsobligaties! Wanneer u een obligatie koopt, leent u uw geld uit aan de verstrekker van deze obligatie. En zoals dat bij alle leningen gaat, ontvangt u rente over het door u geleende bedrag. En in dit rente zit ’t hem nu juist, de rente maakt een obligatie nou juist zo waardevol, of natuurlijk waardeloos.
De rente is bepaldend voor de koers
Zoals een aandeel dat ook heeft, heeft een obligatie ook een koers. De werking van deze koers is erg simpel, en zal in het onderstaande voorbeeld al snel duidelijk worden.
Stel, Nederland geeft een obligatie uit en is hier bereid een rente van 3.5% over te betalen. De volgende maand brengt Nederland weer een obligatie uit, dit keer met 6% rente. De obligatie van 3.5% is nu in één keer een stuk minder waard geworden, mensen kunnen nu immers hun geld uitlenen tegen een veel hogere rente. Rentestijgingen of dalingen zijn dus erg belangrijk voor de koers van een obligatie.
De hoogte van de rente
De hoogte van de rente hangt af van de financiële status van het bedrijf, wanneer het bedrijf in zware financiële tijden zit, zal het meer rente moeten bieden om geld te kunnen lenen. Er kan dus gerust gesteld worden dat: hoe hoger de rente, des te risicovoller de belegging.
Ter voorbeeld: het gaat momenteel niet goed met Griekenland, er zijn niet veel beleggers die op dit moment obligaties in dit land zouden willen kopen. Dit drijft de rente op de obligatie ontzettend op, Griekenland heeft het geld tenslotte toch hard nodig! Beseft u zich dus altijd goed dat een hoge rente niet automatisch betekent dat het bedrijf/land failliet gaat, maar wel een grotere kans heeft om failliet te gaan!
Obligaties en failissement
Zoals ook al eerder is genoemd, betekent een hoge rente dat het hoogst waarschijnlijk niet goed gaat met een bedrijf. Wanneer een bedrijf dreigt om te vallen, zal het er alles aan doen toch in leven te blijven, dit wordt vaak gedaan door obligaties met torenhoge rente uit te geven.
Wanneer een bedrijf uiteindelijk toch failliet gaat, betekent dit dat beleggers hun beleggingen in het bedrijf kwijt zijn, dus ook obligatiehouders. Wat echter wel van toepassing is, is dat obligatiehouders als eerste hun inleg vergoed krijgen, mocht er nog geld vrijkomen bij het faillissement.
Must have voor in de portefeuille
Obligaties kunnen fijne beleggingen zijn, staatsobligaties van bijvoorbeeld Nederland zijn relatief veilig, de kans dat Nederland failliet gaat is minimaal. Een obligatie biedt zekerheid, en zal de jaarlijkse rente altijd netjes uitkeren. Dit is erg fijn, mocht het wat minder gaan met uw aandelen.
Hoe obligaties kopen?
Obligaties kunt u kopen via een broker, een broker is een bank waar gehandeld kan worden in o.a. aandelen, obligaties en opties. Handelen in obligaties is niet gratis, u heeft bij uw broker namelijk te maken met transactiekosten. Alles over deze transactiekosten kunt u lezen op de pagina brokers.