Beleggen in aandelen
Iedereen heeft er wel eens van gehoord, het kopen van aandelen, maar wat is een aandeel nu eigenlijk precies?

Wat is een aandeel?
Een aandeel is simpel gezegd een ‘stukje’ van een bedrijf, wanneer u in het bezit bent van een aandeel, betekent dit dat u voor een heel klein stukje eigenaar bent van dit bedrijf. En zoals dat gaat bij eigenaren, profiteren deze van de winst die het bedrijf maakt, maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren, het bedrijf maakt minder winst en dus verlies! Kort samengevat deelt u dus in de winst/verlies van het bedrijf.

Waarom de waarde van een aandeel stijgt of daalt
Wanneer de beurzen geopend zijn, beweegt de koers (waarde) van het aandeel continu. De beweging en richting van de koers is sterk afhankelijk van het nieuws, de prestaties van het bedrijf, de economische status en de emoties van beleggers.

Wanneer het bedrijf bijvoorbeeld naar buiten brengt dat het minder winst heeft gemaakt dan in de voorgaande periodes, is de kans groot dat de koers van het aandeel in waarde daalt. Een goede belegger kan hier op inspelen door bijvoorbeeld nog voor de uitgave van de kwartaalcijfers zijn aandeel te verkopen, mits hij verwacht dat deze inderdaad zijn gedaald.

Ook nieuws rondom een bedrijf is belangrijk, wordt er bijvoorbeeld bekend dat het bedrijf honderden medewerkers op straat zet vanwege bezuinigingen, dan betekent dit dus dat het erg slecht gaat met het bedrijf. Dit doet dan ook direct de aandeel koersen sterk in waarde dalen.

Een ander belangrijk facet, is de wereldeconomie. In tijden van crisis, zijn beleggers voorzichtig en bewegen alle aandeelkoersen hevig bij bijvoorbeeld bekendmaking van het plan voor de bestrijding van de crisis, of een miljardensteun aan een ander land. Hierbij komen ook gelijk de bovengenoemde emoties om de hoek kijken, mensen zijn bang en willen hun aandelen maar wat graag kwijt! En wanneer grote getallen aandelen te koop komen te staan, komt dit niet ten goede van de koers.

Wat als een bedrijf failliet gaat?
Natuurlijk is er altijd een kans dat een bedrijf failliet gaat, dit betekent dat u uw inleg kwijt bent. Echter, het komt zelden voor dat een bedrijf failliet gaat, en dit wordt meestal ruim van te voren al duidelijk. Waarom mensen toch aandelen kopen van een bedrijf dat een grote kans heeft om failliet te gaan? Simpel, wanneer beleggers het vertrouwen hebben dat het bedrijf niet failliet gaat, is het aandeel tegen spotprijzen te koop. Het lef om deze aandelen te kopen zal dan ook rijkelijk beloond worden met torenhoge rendementen.

Een leuk extraatje, dividend!
U heeft er waarschijnlijk al vaker van gehoord, dividend. Dividend is een ‘bedankje’ die het bedrijf uitkeert aan al haar aandeelhouders. Uitkeren van dividend is niet verplicht, en het gebeurt dan ook lang niet altijd. Ook lang niet alle beleggers zijn blij met dividend, deze uitgave gaat immers ten koste van het kapitaal van het bedrijf, en kan dus voor dalende beurskoersen zorgen. Vaak keren bedrijven dividend uit na een zware beursperiode, om zo de aandeelhouders tevreden te houden.

Hoe koop ik aandelen?
Aandelen kopen is sinds de komst van internet erg gemakkelijk, geen ingewikkelde beurstelefoon meer en relatief lage kosten. Aandelen kopen doe je bij een broker, met andere woorden bank. Een broker is een ‘bank’ die het mogelijk maakt aandelen, obligaties, futures, opties etc. Te kopen en verkopen. Handelen in aandelen is niet gratis, u betaalt namelijk transactiekosten, meer hierover leest u op de pagina over brokers.


Uw link hier?